Tam na lodi, zpět na koloběžce

Nejoblíbenější výlet na Maloskalsku

Na lodi TAM

Splujte s námi Jizeru z Malé Skály do Dolánek u Turnova. Nejoblíbenější úsek na Jizeře mezi maloskalským a doláneckým jezem je ideální pro vodácké začátečníky, pro vodáky turisty a rodiny s dětmi. Splutí začnete u naší půjčovny na Žluté plovárně a po 200 m pádlování na klidné vodě vás čeká šlajsna. Je to jediný jez, který vás na této cestě čeká. Pod jezem jsou kamenné hrázky a malý skok v hlavním proudu. Pokud se na sjíždění jezu propustí necítíte, lze začít až pod jezem, přenáší se vlevo. Přibližně po 500 m se za úrovní Boučkova statku (za mostem přes Jizeru) k hlavnímu toku přidává náhon. V tomto místě se voda probouzí k životu a odsud vás mírný proud řeky bude pozvolna unášet až k Penzionu a hospůdce Křížky na pravém břehu. Tady můžete na chvíli zakotvit a využít občerstvení s příjemným posezením na zahradě i veřejné toalety bez bariér. 

Čeká vás ještě 6,5 km pohodového pádlování. Jizera se ve velkých zatáčkách klikatí nádhernou krajinou plnou zeleně i skal. Po levé straně budete míjet vesničku Rakousy a poté samotu Loužek. Vysoko nad hladinou vody můžete spatřit skalní vyhlídku Zdenčina skála v Betlémských skalách, které jsou součástí Klokočských skal. Právě z této z této skály je krásný pohled na údolí Jizery. Za tímto úsekem se Jizera narovnává a tok zpomaluje. Blíží se dolánecký jez. Končíte nad nesjízdným vakovým jezem vpravo.

Plavba sice končí, ale Váš výlet nekončí. 

Na koloběžce ZPĚT

V kempu Dolánky je půjčovna koloběžek SUNDISK family, na kterých se můžete vrátit zpět na Malou Skálu po cyklostezce Greenway Jizera. Ještě než vyrazíte, navštivte Dlaskův statek, který je typickou ukázkou pojizerského domu. Jeho součástí je i skanzen lidových řemesel. 

Takže cestu zpět na místo, odkud jste vypluli, máte vyřešenou. Tak hurá na to a vynásobte svoje zážitky! Greenway Jizera na úseku Malá Skála - Dolánky je něčím, na co se jen tak nezapomíná.

Doporučujeme rezervaci předem. Je to snadné, vše si můžete objednat i zaplatit online. 


rezervace

Tam na lodi, zpátky na koloběžce Jez_Mala Skála Tam na lodi_zpet na kolobezce

Pro zakoupení vybavení a dárkových poukazů navštivte náš eshop.        eshop